Powłoka antybakteryjna
Dekory Blatów kuchennych SWISS KRONO oznaczone tym znakiem posiadają zwiększoną ochronę przeciwbakteryjną.
W niemal wszystkich dekorach Blatów kuchennych SWISS KRONO (oznaczone ikoną „powłoka antybakteryjna”) zastosowano laminat HPL ze specjalną powłoką antybakteryjną, potwierdzoną certyfikatem.
Ryzyko infekcji występuje nie tylko w szpitalach. Względy higieniczne są istotne we wszystkich miejscach użyteczności publicznej, takich jak hotele, biura, sklepy, środki transportu czy placówki oświatowe. Niemal wszystkie dekory z naszej oferty Blatów kuchennych zapewniają zwiększoną ochronę we wszystkich wnętrzach.
Fakty
- Produkty SWISS KRONO – płyty laminowane, blaty, podłogi – posiadają właściwości antybakteryjne, dlatego zwiększają nasze bezpieczeństwo.
- Higiena (dokładne mycie rąk, dezynfekcja, utrzymanie czystości) zależy od nas samych, a nie tylko od właściwości produktów do aranżacji wnętrz.
- Nie wszystkie bakterie są szkodliwe.
- Bakterie na powierzchniach produktów SWISS KRONO nie namnażają się.
Mity
- Powierzchnie antybakteryjne nie muszą być myte, czyszczone i dezynfekowane.
- Powierzchnia antybakteryjna jest powierzchnią antywirusową.
- Płyty laminowane, blaty, podłogi SWISS KRONO, z właściwościami antybakteryjnymi, powstały z powodu pandemii COVID-19.
- Dotykając powierzchni antybakteryjnych nie musisz myć rąk.
Zastosowanie:
- do produkcji mebli,
- jako elementy wykończenia wnętrz np.: blaty kuchenne, lady, stoły, biurka, półki.
Ważne uwagi!
Każda mechaniczna ingerencja (obróbka frezowaniem, cięcie) w strukturę blatu wymaga bezwzględnego zabezpieczenia otwartych powierzchni przed działaniem wilgoci. Zalecamy użycie środków dostępnych w handlu, np.: kleje poliuretanowo - rozpuszczalnikowe. Dodatkowo do uszczelnienia krawędzi należy zastosować np.: silikon. W przypadku zabudowy urządzeń AGD pod blatem, jego spodnia strona musi być dodatkowo i skutecznie zabezpieczona przed działaniem pary wodnej.
Obrzeże tylne BK (w blatach jednostronnie zaoblonych) nie zabezpiecza blatu przed działaniem wody. Zalecamy zastosowanie np. listew przyblatowych.
Do konserwacji blatów kuchennych zaleca się stosowanie miękkiej, suchej lub wilgotnej, ściereczki. Większe zabrudzenia można usunąć roztworem płynu do mycia naczyń. Następnie przetrzeć wilgotną, miękką ściereczką i wytrzeć do sucha. Nie można stosować żadnych środków agresywnie czyszczących ani nabłyszczających. Więcej informacji w „Instrukcji montażu i użytkowania blatów kuchennych”.
Świadectwa i certyfikaty:
- Atest Higieniczny nr 328/322/334/2017, potwierdzający Klasę Higieny E1
- Świadectwo Jakości Zdrowotnej H/HŻ-6071-0186/15/C, wydane przez Państwowy Zakład Higieny w Warszawie
- Powłoka antybakteryjna – atest
- Klasyfikacja Ogniowa wydana przez ITB w Warszawie - klasa D - s2, d0
- Atest Higieniczny nr 452/322/470/2016, potwierdzający Klasę Higieny E1 (dot. obrzeży do blatów)