Dane techniczne

Właściwości Blatów Kuchennych

Właściwość

J.m.

Wymaganie

Metoda badania

 Tolerancja grubości

 mm

 +/- 0,3

 Tolerancja długości

 mm

 +/- 5,0

 Tolerancja szerokości

 mm

 +/- 0,5

 Odporność na zarysowanie

 N

 ≥ 3

 EN 438-2

 Odporność na ścieranie

 obroty

Klasa 3A (IP ≥ 150, IP+FP/2 ≥ 350)

 EN 438-2

 Odporność na uderzenie

 N

 ≥ 20

 EN 438-2

 Odporność na gorące dno naczynia (180C)

 Stopień (min.)

 powierzchnia SQ: 3, pozostałe powierzchnie: 4

 EN 438-2

 Odporność na zaplamienie

 Stopień (min.)

 grupa 1 i 2: 5 grupa 3: 4

 EN 438-2

 Emisja formaldehydu

Klasa E1 / ED2020

Grubości i formaty Blatów Kuchennych

Format

4100 x 600 mm

jednostronnie zaoblone

4100 x 1200 mm

obustronnie zaoblone

grubość

Pakowanie i waga brutto palety *

 38 mm

10 szt. / 620 kg

6 szt. / 880 kg

* tolerancja wagi +/- 5%

Sposób wykończenia Blatów Kuchennych

  • powierzchnia blatów pokryta jest laminatem HPL (+ folia ochronna, którą należy usunąć po zamontowaniu blatu),
  • doklejka (z płyty HDF 3 mm) zabezpiecza i wzmacnia zaobloną krawędź blatu,
  • spód pokryty jest papierem przeciwprężnym, który zapobiega odkształcaniu się blatu, stanowi on jednocześnie dodatkowe zabezpieczenie przed wilgocią,
  • miejsce styku laminatu z papierem przeciwprężnym jest uszczelnione i zabezpieczone klejem poliuretanowym,
  • lakier UV na spodzie blatu (na szer. ok. 10 cm od kleju poliuretanowego) – zabezpiecza przed wilgocią i działaniem pary wodnej,
  • obrzeże melaminowe zabezpiecza tylny bok przed uszkodzeniami i wilgocią.

Pobierz: Listę wszystkich dekorów